Friday 4 June 2010

Nugget Ikan

(Sumber Majalah Ayahbunda)

Bahan :
250 gr daging Ikan Tenggiri
25 gr keju parut
1/4 sdt merica bubuk
1/4 sdt garam
1 lbr roti tawar
1 btr telur ayam
margarin, tepung panir & 2 btr putih telur

Cara Membuat :
Campurkan daging ikan, keju, merica, garam, roti tawar dan telur ayam.
Masukan ke dalam blender dan haluskan.
Ambil loyang tipis, olesin margarin, tuang adonan ikan dan ratakan.
Kukus hingga matang, angkat dan dinginkan.
Keluarkan dari loyang dan potong sebesar jari.
Gulingkan ke dalam tepung panir, kemudian celupkan ke dalam putih telur.
Gulingkan kembali di atas tepung panir.
Goreng nugget dalam minyak banyak & paas hingga kuning kecoklatan.
Nugget ikan siap disantap dengan nasi ataupun sebagai cemilan....^_^

No comments:

Post a Comment